Една от най-големите строителни компании в България – Главболгарстрой“ – представи

...
Една от най-големите строителни компании в България – Главболгарстрой“ – представи
Коментари Харесай

Българският бизнес има важна роля в енергийната трансформация на страната

Една от най-големите строителни компании в България – „ Главболгарстрой “ – показа основните за Югоизточна Европа инфраструктурни планове, по които работи, и които имат потенциал да трансформират енергийната система на района. Българската компания беше единствен представител на частния бранш в полемиката за енергийната промяна и самостоятелност в Югоизточна Европа на конференцията EastMed & Southeast Europe.

По време на събитието, проведено от Делфийския стопански конгрес в Брюксел, Пламена Ненкова, зам.-изпълнителен шеф в " Главболгарстрой ", акцентира значимата роля на бизнеса за образуването на бъдещия образ на бранша.

Тя показа и част от плановете на компанията в сектора. Обърнато бе внимание на водещата роля на " Главболгарстрой " през годините във връзка с реализирането на огромни стратегически инфраструктурни планове в България и района на Югоизточна Европа.

В рамките на полемиката Ненкова означи, че интерконекторът България – Сърбия (IBS) – реверсивната връзка, която ще свърже националните газопреносни мрежи на двете страни – е от основно значение за диверсификацията на газовите доставки на Република Сърбия и района като цяло. Тя показа още, че компанията е съумяла да построи 62-километровия газопровод, дружно с всички прилежащи софтуерни уреди, в това число арматурни възли, канализационни уреди, газоизмервателни станции и други, единствено за седем месеца и той ще бъде пуснат в употреба точно преди началото на отоплителния сезон.

ГБС е основен реализатор и на трите плана по уголемение на газохранилището „ Чирен “ – подземна, надземна и свързваща инфраструктура.

Този план е ориентиран към удвояване потенциала на единственото газохранилище на територията на България, което има основна роля за действието и конкуренцията на районния газов пазар, както и за обезпечаване спомагателна еластичност на газопреносните системи на районно равнище, в същото време трансформирайки България в още по-значим фактор на Балканите “, показва Ненкова.

Тя добавя, че в последните няколко години компанията е работила и по други основни за енергийната карта на страната планове, като модернизацията на компресорните станции в североизточна и северозападна България, с чиято реализация се реализира и важен екологичен резултат.

„ Сред енергийните планове с значим екологичен аспект, които компанията построи през последните години, са модернизацията на компресорните станции на територията на страната, осигуряващи природен газ във всички направления. По плановете работихме с дългогодишните си сътрудници, осигуряващи газотурбо компресорни елементи с ниски излъчвания – Solar Turbines, което е дъщерно сдружение на Caterpillar. С консолидираното на 17 от тях по газопреносната мрежа на „ Булгартрансгаз “, ние допринесохме за понижаване на нездравословните излъчванията, генерирани от предходните, към този момент изведени от употреба съветски машини, с близо 30% “, споделя още Ненкова.

Отново в посока зелена промяна в бранша, предишния месец във Вашингтон „ Главболгарстрой “, в съдействие с американските софтуерни колоси Solar Turbines (Caterpillar) и Honeywell, италианската Pietro Fiorentini и българския народен газопреносен оператор БТГ, подписаха меморандум за съгласие за пилотен план за атомна технология в газохранилището в Чирен. Официалното сключване на меморандума за съгласие сложи началото на новаторския план за произвеждане и потребление на зелен водород, който да отговори на софтуерните потребности на подземното газохранилище.

По време на полемиката Ненкова изрази и убеденост, че бизнесът може да бъде постоянен сътрудник на страната и държавното управление в осъществяването на значими и стратегически планове. Тя означи готовността на компанията да бъде вложител в  планове, които могат да допринесат за енергийния преход и самостоятелност на страната.

Вярвам, че България има огромен капацитет да разшири производството на сила, като тук приказваме за водород, за нуклеарна сила, за възобновими енергийни източници и хидроенергия. Ядрената сила бе упомената в полемиката по-рано през днешния ден като допустимо решение за реализиране на крайната цел за зелен преход, а България е нуклеарна страна от десетилетия “, добави още Ненкова.

Тема в конференцията бяха и районните съюзи, като механизма 3+1, който е сериозно значим съставен елемент от напъните за поощряване на спокойно, устойчиво и проспериращо Източно Средиземноморие. Говорителите разискаха и политическия подтекст на съдействието сред участващите страни, опциите и по какъв начин партньорствата въздействат върху района.

В панел „ Ключови инфраструктурни планове в Югоизточна Европа “ Джордж Кремлис, някогашен консултант на гръцкия министър-председател по въпросите на енергетиката, околната среда, климата и кръговата стопанска система, приказва за значимостта от завършването на огромните инфраструктурни планове и смисъла им за превоза в цяла Европа. Кремлис даде за образец автомагистрала „ Струма “, която е съществена пътна връзка на Гърция с континентална Европа и чиято реализация има районно значение.



На фотографията: Ирина Кустова, Център за европейски политически изследвания; Йоанис Ксифарас, основен секретар по превоза, Министерство на инфраструктурата и превоза, Република Гърция; Джордж Кремлис, някогашен консултант на гръцкия министър-председател по въпросите на енергетиката, околната среда, климата и кръговата стопанска система.

Това е следващото издание на East Med & Southeast Europe в Брюксел, проведено от Делфийския стопански конгрес. Събитието има за цел да даде публичност на тематики от огромно значение в района, насърчавайки колаборация сред всички ангажирани страни на европейско ниво.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР